A więc zupy cytrynową, kartoflaną, szczawiową oraz rosoły z ryb. Jako danie podstawowe ryby i grzyby pod wieloma postaciami - obok kołdunków grzybowych i strudli z grzybami, szczupaki smażone, zapiekane z chrzanem i szpikowane, a także liny, sandacze, okonie - smażone. Menu wielkopostne urozmaicają takie, mnie dotąd nieznane ciekawostki, jak pierogi ruskie z farszem z wiazigi (wiaziga to żyły z jesiotra splecione i zasuszone), marchew z grochem suszonym, czy kotlety ze śledzi. A na deser ciasteczka: anyżowe, francuskie, wafle maślane. Tyle "Kucharka Litewska", natomiast pani Kazimiera Szlachetka z Cyganówki zgłosiła następującą potrawę bezmięsną na konkurs przepisów, ogłoszony w "Gazecie Nałęczowskiej" w marcu 2007 roku. Po wydatkach na świąteczne dania, przyda się pomysł na przygotowanie tańszego dania.
KAPUSTA Z GROCHEM I ŚMIETANĄ
Składniki:
2 główki kapusty,
0,5 kg grochu,
1 litra śmietany,
200 g tłuszczu,
łyżka mąki,
sól,
pieprz,
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku.
Kapustę grubo poszatkować, owarzyć i odcedzić. Groch ugotować, rozetrzeć i dodać do kapusty. Dodać śmietanę oraz zasmażkę zrobioną z tłuszczu i mąki, doprawić i wszystko dokładnie wymieszać.
A jeśli nie mają Panie jeszcze ciasta na na stół wielkanocny, oto przepis z nieocenionej "Kucharki Litewskiej":
MAZUREK ORZECHOWY Z CZEKOLADĄ I JABŁKAMI
Proporcya:
6 jaj,
3 f. cukru,
1 f. orzechów,
1 f. czekolady,
1 łyż. sucharka,
trochę skórki cytryn.,
1 kieliszka wina,
3 jabłka,
1 łyż. masła.
Sześć żółtek utrzeć do białości z 3 funta cukru; włożyć pół funta grubo utłuczonych orzechów, pół funta utartej czekolady, sporą łyżkę sucharka, trochę usiekanej skórki cytrynowej dla zapachu, sok z jednej cytryny, pół kieliszka wina, 3 winne jabłka obrane i starte na tarce. Wymieszać tę masę dobrze, włożyć ubitą pianę z białek, jeszcze pomieszać, wyłożyć na blachę, wysłaną papierem, wysmarowanym masłem lub woskiem, i wstawić do pieca.
Życzę Państwu radosnego święta Zmartwychwstania