W tegorocznym konkursie na nalewkę zdaniem jurorów najlepsza okazała się nalewka z orzechów włoskich przygotowana przez Izabellę Nowotny. Drugie miejsce zajęła nalewka Lucjana Gazdy, natomiast trzecie Danuty Czerniec. Jury: Wojciech Gucma, Stanisław Czuba, Zbyszek Chadyma - miało nie lada problem, by wybrać najlepsze nalewki spośród 22 zgłoszonych do konkursu. Nagrodzono również autorów najciekawszych nazw nalewek: Katarzynę i Roberta Przytułów - za "Przytulichę pigwową", Annę Kowalską za "Wschód słońca", "Chłopską dumę" i "Smak zdrady".
W pewnych kręgach szczególne zainteresowanie wzbudziła nalewka o nazwie "Kraina Lessowych Wąwozów" Anny Bukowskiej.
Pomysł festiwalu nalewek to inicjatywa Anny i Grzegorza Bukowskich z Młyna Hipolit w Nowym Gaju.