Ci, którzy wybrali się w niedzielę 18 lipca do nałęczowskiego parku zdrojowego na prozdrowotny piknik, nie żałowali. Tego dnia, przez trzy godziny, przy "Palmiarni" kuracjusze, mieszkańcy Nałęczowa i regionu mogli skorzystać m.in. z porady lekarza, dietetyka, a także z bezpłatnego badania poziomu cholesterolu, pomiaru ciśnienia tętniczego krwi.
Chętnych do bezpłatnych badań było wielu i nie zrażali się staniem w kolejkach.
"To dobrze, że przy okazji wypoczynku można się przebadać"- stwierdził pan Włodzimierz z Lublina czekający na badanie.
"To jest coś pięknego. Ażeby iść na takie badanie muszę iść prywatnie, a tu mogę skorzystać bezpłatnie" mówiła pani Teresa kuracjuszka z Sanatorium Rolniczego. "Bardzo sprawnie to idzie personel medyczny bardzo sympatyczny" zachwalali inni.
O tym, co robić, żeby nie chorować na serce oraz, jak żyć z chorobami układu krążenia i serca informowała zebranych dr Barbara Olszewska z nałęczowskiego uzdrowiska.
Dużym zainteresowaniem cieszył się też pokaz ratownictwa medycznego. Wiele osób młodszych i starszych odważyło się spróbować reanimować i wykonać masaż serca na specjalnym manekinie.
"Teraz nie będę się już bała pomóc" stwierdziła jedna z uczestniczek pokazu.
Piknik od hasłem "Zrób coś z sercem" zorganizowały Zakład Leczniczy "Uzdrowisko Nałęczów" S.A. oraz warszawska firma farmaceutyczna "Polpharma" produkująca lek na schorzenia sercowo - naczyniowe.
"To pierwszy z cyklu pikników edukacji kardiologicznej. Mamy nadzieję, że uda się nam je zorganizować w innych polskich uzdrowiskach i w przyszłym roku powrócić do Nałęczowa". - poinformowała Aneta Jóźwicka, jedna z organizatorek pikniku.
Na pikniku edukacyjnym "Zrób coś z sercem" zaprezentowano także potrawy z diety śródziemnomorskiej zdrowe dla serca. Potrawy te wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi oraz zmniejszają ryzyko zawału serca.
Sercu służą m.in. : pieczywo razowe, ryż, makaron, płatki kukurydziane, musli, kasze grubozoiarniste, warzywa świeże i mrożone, owoce, soki owocowe i warzywne, odtłuszczone: mleko, jogurt, kefir, ryby, mięso indycze, kurczaki, cielęcina. Na deser polecane są: sorbety, galaretki, bezy, budynie, sałatki owocowe. Orzechy, kawa filtrowana lub rozpuszczalna, herbata.
Szkodzą: rogaliki francuskie, frytki, warzywa przygotowywane na niewłaściwym tłuszczu, chipsy, warzywa solone i konserwowane, mleko pełne, śmietana, krewetki, ikra, kiełbasy, mięso z widocznym tłuszczem, pasztety, salami, masło, smalec, tłuszcz spod pieczeni, sól, majonez, lody, kremy, torty, czekolada, kawa gotowana po turecku.
( Na podstawie "Dieta Śródziemnomorska w profilaktyce miażdżycy" oprac.: prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak i prof. dr hab. med. Barbara Cybulska, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.)