Pstrąg pieczony w soli
Pstrąg (ok. 1 kg), 1 białko, sól gruboziarnista (może być normalna, tyle, ile trzeba do obsypania całej ryby). Do środka oczyszczonego pstrąga wkładamy po małym plasterku cytryny i oprószamy przyprawą do ryb. Do białka dodajemy sól i obkładamy nim szczelnie rybę. Pieczemy 20 minut w temp.180°C. Bez obaw - ryba weźmie tyle soli , ile potrzebuje. Smacznego!
Pstrąg pieczony w folii
Pstrąg (ok. 1 kg), rozmaryn i bazylia (po małej gałązce), plasterek cytryny, pomidor, pieprz biały, sól, 1 łyżka stołowa białego wina wytrawnego.
Oczyszczonego pstrąga posypujemy od środka solą i pierzem. Wkładamy do środka bazylię, rozmaryn, plasterek cytryny pokrojony na pół, dodajemy dwie ósemki pomidora. Następnie rybę układamy na folii aluminiowej, podlewamy winem i zawijamy dość luźno. Brzegi folii zawijamy dość szczelnie, tworząc jakby namiocik. Pieczemy 20 min w temp. 180 stopni C.
Smacznego!